De stelling:

"We gaan naar China even onderhandelen over prijzen en leveringsvoorwaarden en dan willen we zo snel mogelijk een deal sluiten, als we dan eenmaal een contract hebben, is het zwaarste achter de rug en zijn we binnen!?"

 

Toelichting:

Voor de Chinese partner is een deal aan de hand van een contract een verklaring waarin je aangeeft iets met elkaar tot stand te willen brengen. De uitvoering van het contract volgens de daarin gebruikte formuleringen is daarmee na de ondertekening nog geen vanzelfsprekende zaak. Van Chinese kant kunnen bepaalde zwaarder wegende overwegingen een uitvoering naar de letter grondig verstoren.

De Chinese samenleving kent wetgeving als elke andere. In hoog tempo werden zo'n tien jaar terug zelfs de meeste nog bestaande lacunes in economische wetgeving gevuld. De invloed van bestaande wetten op het dagelijks handelen van gewone burgers is echter vrij beperkt.

Het karakter van relaties tussen mensen is meestal bepalend voor de loop der dingen. Dit heeft gevolgen voor de mate waarin de Chinese partner zich gebonden acht aan een overeenkomst. Het is moeilijk om de uitvoering van een contract met een gang naar de rechter af te dwingen.

Het succes van een deal is daarentegen afhankelijk van een bredere relatie waarin de belangen van beide partijen goed op elkaar aansluiten en zelfs van te voren zijn gecheckt. Daarnaast gaat de Chinese partner er van uit dat de overeenkomst geen eenmalige zaak is en dat gewijzigde omstandigheden van invloed kunnen zijn op elk onderdeel van het contract.

Aan Chinese kant is men niet gediend van doctrinaire scherpslijperij of juridische haarkloverijen. Het is in deze situatie beter te redeneren en te handelen naar de geest dan naar de letter.


Yujie Services heeft elke maand een stelling die zich richt op een bepaald aspect van de Chinese zakencultuur waar het mis zou kunnen gaan.

Wilt u reageren?

Stuur uw berichten naar Yujie Services: info@yujie.nl.

Terug

 

© 2019 Yujie Far East Intermediary Services ®